• Vaccicheck geeft voorlichting in het land
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Vaccicheck geeft voorlichting in het land

Sat, 07/14/2018 - 14:18

NML health is de importeur van de VacciCheck, u weet wel, voor het titeren van huisdieren. Met titeren worden de antistoffen bepaald van de zogenaamde “core-vaccins”, Distemper (hondenziekte), HCC (hepatitis) en parvo. Dat titeren is van belang, want als je vaccineert terwijl er nog antistoffen aanwezig zijn slaat een vaccinatie niet aan en belast het dus onnodig het lichaam van je hond. Het wordt dan ook steeds vaker gedaan.

Maar zoals bij alle nieuwe dingen is het ook met titeren: mensen moeten eraan wennen, en dierenartsen moeten dat ook. Ruim een jaar geleden werd er daarom een facebook-groep opgericht. Dat werd gedaan door enkele privépersonen die goede voorlichting belangrijk vonden. Die groep nam een enorme vlucht en heeft inmiddels ruim 15.000 leden. De producent van de VacciCheck was blij met de voorlichting en inmiddels is er een samenwerking.

Op die facebookpagina is inmiddels een kaart beschikbaar waarop precies te vinden zijn welke dierenartsen er titeren en welke dat volgens de door VacciCheck opgestelde certificering doen. Er is ook een “profgroep”, voor dierenartsen.
Maar het juist uitvoeren van de uitslagen blijft lastig. Regelmatig worden strips verkeerd om afgelezen, wordt er verkeerd geïnterpreteerd en worden er volkomen verkeerde adviezen gegeven.

Om dat op te lossen heeft NML health een aantal dingen gelanceerd. Op 11 juli vond de eerste editie plaats van de “VacciCheck Academy”. Op deze bijeenkomsten, die door het hele land zullen worden georganiseerd, wordt aan dierenartsen precies uitgelegd wat de VacciCheck doet, hoe het werkt, hoe de interpretatie werkt en hoe de test moet worden gedaan. In de presentatie worden talloze voorbeelden getoond die laten zien wat de zin van titeren is.
Op deze eerste “Academy” waren de dierenartsen heel geïnteresseerd, de avond zat na aankondiging enorm snel vol! Er werd niet alleen behandeld hoe de test gedaan moest worden, maar ook hoe ermee om kan worden gegaan in de praktijk: wat voor prijs vraag je, hoe teken je die boekjes af, moeten die stripjes er nou in of niet? De aanwezigen kwamen uit het hele land en zelfs België was vertegenwoordigd.

 

Een mooie ontwikkeling is de software die beschikbaar is voor het aflezen van de strips. Daarvan werden ook voorbeelden getoond. De software zorgt voor een heel accurate aflezing en interpretatie van de strips. Software heeft ook een scanner nodig en is dus geschikt voor grotere praktijken die regelmatig titeren, maar voor de kleinere praktijken kan het simpeler: er komt binnenkort ook een app die de strips kan aflezen.vaccicheck

Van de software werd ook een demonstratie gegeven: de aanwezige dierenartsen mochten bloedmonsters meenemen en die werden ter plekke getest. Allereerst was er een demonstratie van hoe de VacciCheck nou eigenlijk werkt, en daarna werd er eerst gewoon "op het oog" afgelezen. Daarna gingen de geteste strips onder de scanner en werd dat ingevoerd in het speciale softwareprogramma. Die uitslagen zijn dan vervolgens minutieus gecontroleerd en geïnterpreteerd. Zo kunnen er geen misverstanden ontstaan over het aflezen van de strips. De app die binnenkort zal worden gelanceerd werkt eigenlijk nog simpeler, daarvoor is alleen een houder nodig waar de telefoon in wordt gezet. Hiervoor was nog geen demonstratie beschikbaar.
De aanwezigen waren terecht enthousiast over de nieuwe mogelijkheden want dit zal veel misverstanden gaan voorkomen!

Momenteel wordt nog gewerkt aan de Android-app, die voor iPhone is in de testfase. Deze eerste Academy was een groot succes en het is dan ook de bedoeling dat het VacciCheck-team deze avonden door het hele land gaat organiseren. Dierenartsen en hun assistenten zijn er van harte welkom.
Het is weer een stap vooruit in dit proces, waarin Nederland absoluut als koploper kan worden gezien. Het titeren is inmiddels landelijk geaccepteerd en wordt gepromoot door de kennelclubs van Nederland en België, Dibevo, KNMvD, NVWA en KMSH.

dossier