• Nationaal erkend ras, en dan?
Leestijd
2 minuten
Tot nu toe gelezen

Nationaal erkend ras, en dan?

Mon, 11/19/2018 - 13:28

Er zijn heel veel internationaal erkende rassen. Die rassen kunnen allemaal in alle FCI-landen meedoen aan shows en hun pups krijgen in al die landen ook FCI-stamboompapieren. Maar er is ook een reeks rassen waar dat anders is. Dan is er sprake van een nationale erkenning maar nog niet van een internationale. Hier is Nederland is dat bijvoorbeeld zo bij het Markiesje.

Het heeft als voordeel dat de stamboeken nog niet gesloten zijn, maar een nadeel is dat zo’n ras in andere landen niet geshowd of gefokt kan worden. Daardoor komt zo[n ras eigenlijk niet in het buitenland, en daardoor is de bekendheid beperkt. En door die beperking wordt er in het buitenland ook niet gefokt.

Dat zou op termijn negatieve invloed kunnen hebben voor zo’n ras. Bovendien is bekendheid essentieel; zonder bekendheid kun je fokken maar als niemand het ras kent is dat zinloos. Allemaal redenen dus om daar iets aan te doen.
De Raad van Beheer biedt de mogelijkheid om rassen die wel nationaal zijn erkend in hun land van oorsprong, maar (nog) niet door de FCI zijn erkend, in Nederland nationaal te erkennen. Hun registratie komt dan in het Voorlopig Register van de Nederlandse stamboekhouding te staan.
Onlangs werd er een aantal rassen in de Nederlandse stamboekhouding ingeschreven. Hun aanvragen zijn dus afgerond, ze zijn nu in Nederland erkend. Enkele andere rassen hebben een aanvraag ingediend voor nationale erkenning. De rassen die erkend zijn, zijn de volgende:

barbado
Barbado da Terceira (Portugal), geplaatst in groep 1, Herdershonden en Veedrijvers

 

 

 

 

 


 

cao

Cão de Gado Transmontano (Portugal), geplaatst in groep 2, Pinschers, Schnauzers, Molossers en Sennenhonden

 

 

 

 

 

 

CP

 

Chodsky Pes (Boheemse Herder) (Tsjechië), geplaatst in groep 1, Herdershonden en Veedrijvers

 

 

 

 

 

 

 

MAS

Miniature American Shepherd (Verenigde Staten), geplaatst in groep 1, Herdershonden en Veedrijvers

 

 

 

 

 

 

 

PR

Prazsky Krysarik (Praagse Rattler) (Tsjechië), geplaatst in groep 9, Gezelschapshonden

 

 

 

 

 

 

 

VEO

Vostochno Evropeyskaya Ovcharka (Oost-Europese Herder) (Rusland), geplaatst in groep 1, Herdershonden en Veedrijvers

De Bolonka Zwetna en de Boerboel hebben ook aangevraagd, deze aanvragen zijn nog niet afgerond. Zij hebben dus nog geen nationale Nederlandse erkenning.

Maar nu zijn deze eerste zes rassen dan weliswaar nationaal erkend, maar hoe kunnen ze dan vervolgens een Nederlandse stamboom krijgen? En kun je er ook mee fokken?

Wie een hond van een van de bovenstaande rassen heeft kan de originele nationaal-erkende stamboom (aangetekend) opsturen naar de Raad van Beheer. Er moet een formulier bijgedaan worden waarmee de eigenaar verklaart dat de hond van hem is en op welk adres het dier woont. Hierna zal er een afspraak worden gemaakt om de chip te controleren. Hiervoor komt de chipper bij de eigenaar thuis.

Heeft de hond eenmaal een NHSB-stamboom, dan kan ermee geshowd worden, er kan worden meegedaan aan alle wedstrijdsporten onder FCI-auspiciën en er kan mee gefokt worden. De pups zullen dan een NHSB-stamboom krijgen. Dit is overigens wel een zogenaamde “Bijlage-stamboom”, een inschrijving in het Voorlopig Register dus.
Nationaal erkende rassen kunnen op shows een CAC behalen, maar geen CACIB. Dit omdat ze nationaal erkend zijn, niet internationaal.

Deze erkenning betekent dat we deze honden op shows kunnen gaan tegenkomen. Voor het keuren zal een beroep worden gedaan op ofwel groepskeurmeesters of all-rounders, ofwel op specialisten uit het land van oorsprong. Voor deze rassen zijn (nog) geen rasverenigingen. Wellicht zijn er clubs waarbij men zich kan aansluiten. Maar in elk geval hebben de rassen nu een officiële status gekregen in Nederland en zullen we ze hopelijk vaker gaan zien.